Rosa Lavender dream (Heesterroos)

Hortensia snoeien

Hortensia’s bloeien in de zomer maar de snoei is afhankelijk van het type hortensia dat u heeft. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op tweejarig hout, als u die in het voorjaar zou snoeien, knipt u alle bloemknoppen eruit.
Bij deze heesters knipt u in het voorjaar enkele oude takken weg en laat u de jonge takken staan. Ook de oude bloemschermen kunt u dan weghalen. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ worden wel in het voorjaar (maart) kort gesnoeid (tot op 25 cm) die bloeien namelijk op eenjarig hout.

Lavendel snoeien

Knip een lavendelstruikje nooit terug tot in het verhoute gedeelte van de takken. Daar loopt hij namelijk niet of nauwelijks meer uit. Knip ieder voorjaar weg wat er is bijgegroeid en haal in ieder geval alle bevroren delen weg. Als de heester te veel kaal hout heeft, is hij in het verleden te weinig gesnoeid. Dat laat zich niet herstellen. Het vervangen van de heester is dan beter.

Groenblijvende heesters

Bij groenblijvende heesters gelden in principe dezelfde regels als voor bladverliezende heesters. Verwijder altijd dode, langs elkaar schurende en zieke takken. Ook zogenaamde wilde scheuten met een afwijkende kleur of bladvorm verwijderen.

Vormen in heesters knippen: topiary of vormsnoei

Het is heel lastig om een levend tuinbeeld uit de losse hand te vormen, zeker als de vorm wat ingewikkelder wordt. Een bol of kubus gaat meestal wel, maar een spiraalvorm is iets heel anders.

Veel makkelijker is de toepassing van een met gaas bespannen draadvorm die het model bepaalt. Daarbinnen laat u de te vormen heester opgroeien. Alles wat buiten de vorm uitgroeit, wordt zorgvuldig tot vlak buiten die vorm weggeknipt. Regelmatig knippen (tussen mei en augustus) is wel nodig. Dit type gaasfiguren is overal te koop. Ronde vormen kunt u het handigst met een heggenschaar knippen die ondersteboven wordt gehouden.

Rhododendron

Rodo’s bloeien in april-mei-juni uit knoppen die in het jaar ervoor zijn gevormd. Die nieuwe knoppen zitten al onder de uitgebloeide bloemen, dicht bij de einden van de twijgen. Als die uitgebloeide bloemen te diep eronder worden afgeknipt, of de hele twijgen die de knoppen vormen worden afgeknipt, zal de heester daaruit het jaar erop niet bloeien.

Een Rhododendron-twijg die te rigoureus wordt ingekort, zal het volgende jaar geen bloemen geven. Bij Rhododendrons uitgebloeide bloemen uitbreken (kort onder de uitgebloeide tros) geeft het jaar erop betere bloei.

Skimmia snoeien

Met name Skimmia japonica kan erg groot worden. Deze heesters bloeien op de tweejarige takken. Kort de helft van die takken in na de bloei. Als u dat in de winter doet, kunt u het snoeisel voor sfeervolle bloemstukken gebruiken. De ingekorte takken lopen opnieuw uit en zullen het jaar erop bloeien. Dan snoeit u de andere helft van de heester terug. Zo houdt u de plant binnen de perken.

Taxus

Omdat taxus wat later in het voorjaar begint te groeien dan andere coniferen, kan deze ook later en eventueel vaker worden gesnoeid om een mooie strakke haag te krijgen. Snoei in ieder geval nooit na augustus! De jonge twijgen van de haag moeten namelijk nog voor de winter kunnen rijpen om ze te vrijwaren van bevriezing.
Taxus kan, anders dan andere coniferen, fors worden aangepakt. De planten lopen ook op het kale hout weer uit. Soms is wortelsnoei nodig bij deze hagen. Als een haag te weinig voeding krijgt, gaan de wortels op zoek naar voedsel en kunnen dan ver de tuin of de omgevende grond in groeien. Steek ze op vijftig centimeter van de haag af en geef voeding boven de wortels. Dan doen ze de planten in de buurt geen concurrentie meer aan.

Beukenhagen

Beukenhagen worden bij voorkeur in de zomer gesnoeid, om en nabij de langste dag (21 juni). Snoei deze hagen liefst met een snoeischaar, niet met een heggenschaar. Het is wat meer werk, maar het effect is veel fijner omdat het blad minder ruw wordt aangetast. Zorg dat de stammetjes van deze hagen altijd door blad worden beschaduwd. Beuken kunnen slecht tegen directe zonneschijn op de schors.