Stamroos snoeien

Door op de juiste manier te snoeien blijft een plant er mooi en gezond uitzien en zal hij rijker bloeien of grotere bloemen geven.

Verjongingssnoei

Snoeien doet groeien. Snoeien heeft als effect dat het de groei stimuleert. En zware snoei zorgt voor een sterkere groei dan lichte snoei. Om de groei binnen de perken te houden en  jonge planten met fris blad en mooie bloemen te behouden, snoeien hoveniers op basis van de 20-procent-regel.

 • Knip in het voorjaar zo’n vijftien centimeter van de oude bloeiwijzenaf
 • Snoei alle dunne takjes weg
 • Snoei éénvijfde van alle grote, oude takken bij de basis weg. Laat de overige takken staan. Het volgende jaar snoeit u weer
  éénvijfde deel van de oude takken weg, enzovoort

Vormsnoei

Vormsnoei, de naam zegt het al, heeft als doel een mooie vorm van boom of plant. Vormsnoei kunt u toepassen op groenblijvende heesters, hagen, coniferen en bomen.

Gouden snoeiregels

Verstandig snoeien

 • Snoei nooit als het vriest of als het erg droog of nat is
 • Licht terugsnoeien van bomen en struiken leidt tot geringe groei
 • Sterk terugsnoeien van bomen en struiken leidt tot snelle, verwilderde groei

Schoon en scherp snoeiwerk

 • Gebruik goed, scherp en schoon gereedschap en draag nauw aansluitende kleding.
 • Zorg voor gladde snoeiwonden. Rafelige randen en afgescheurde takdelen maken de plant vatbaar voor infecties. Houd snoeiwonden zo klein en glad mogelijk.
 • Ruim snoeiafval direct op: gezond snoeiafval kan in de compostbak, ziek materiaal in de GFT-bak.
 • Het gereedschap na het snoeien van zieke bomen of struiken desinfecteren.
 • Verwijder dood en ziek hout en verdroogde, beschimmelde vruchten.

Vorm, evenwicht, licht en lucht

 • Snoei tijdig om te voorkomen dat een boom of struik te groot wordt.
 • Kijk goed naar de vorm van de boom of struik en probeer deze vorm te handhaven.
 • Verwijder takken die de boom of struik uit zijn evenwicht brengt, of kort deze takken in.
 • Zorg bij verjongingssnoei voor evenwicht tussen oude en nieuwe takken.
 • Verwijder afwijkende takken en wilde scheuten die uit de onderstam en wortels ontspruiten De wilde scheuten bij voorkeur met de hand bij de aanzet van de wortels of stam losscheuren.
 • Snoei takken die op de grond hangen geheel of gedeeltelijk weg.
 • Snoei van twee tegen elkaar schurende takken er één weg.
 • Snoei van takken die te dicht bij elkaar groeien alle takken op één na weg.
 • Zorg er voor dat voldoende licht en lucht in de kroon kan doordringen.

Wanneer snoeien

In welk jaargetijde kunt u nu het beste snoeien? Dit is afhankelijk van het tijdstip en de manier waarop de plant bloeit.

 • Voorjaarsbloeiers bloeien op het hout dat het vorig jaar en de jaren daarvoor is ontstaan. Voorjaarsbloeiers kunt u daarom het beste snoeien direct na de bloei (dus niet in het najaar of de winter).
 • Zomerbloeiers bloeien op de jonge scheuten die in het voorjaar en de voorzomer zijn gevormd. Deze kunt u het beste snoeien in maart of april, als er geen strenge vorst meer wordt verwacht.
 • Winterbloeiers worden veelal in de zomerperiode gesnoeid.
 • Bladhoudende heesters snoeit u bij voorkeur twee keer per jaar, eind juni en begin september.

Filmpjes over snoeien

Op het internet zijn tal van instructieve filmpjes over snoeien te vinden. Hier vindt u de (reclamevrije) filmpjes van Colour your live.

Rozen snoeien

Rozen worden allemaal op dezelfde manier gesnoeid, ongeacht hun maat. Er wordt vooral kort gesnoeid omdat sporen van aantasters zoals sterroetdauw op de takken overwinteren. Als die sterk worden ingekort en het snoeiafval zorgvuldig wordt verwijderd, is de kans op aantasting een stuk kleiner.

Wanneer rozen snoeien

Het is een oude hoveniersregel dat struikrozen tussen 1 maart en 1 april worden gesnoeid. Dat heeft te maken met de traditionele weersverwachting en de ontwikkeling van de rozen. In maart lopen de rozen al aardig uit en om te voorkomen dat de planten veel energie stoppen in de ontwikkeling van nieuwe scheuten die later worden afgesnoeid, worden rozen traditioneel in maart gesnoeid.

Dat gebeurde niet eerder omdat nachtvorst de gesnoeide takken nog kan laten invriezen, waardoor ze nog korter zouden worden. Omdat het klimaat verandert en de rozen de laatste jaren eerder uitlopen, zouden struikrozen al in februari kunnen worden gesnoeid.

Struikrozen snoeien

Snoeien van struikrozen begint met het bij de grond wegsnoeien van alle iele takjes. Die geven geen goede bloei en kunnen dus gemist worden. Vervolgens haalt u takken weg die tegen andere takken schuren en u zorgt ervoor dat het hart van de stuik open wordt door een teveel aan takken weg te snoeien. De resterende takken van struikrozen kort u in tot tien á vijftien centimeter boven de grond.

Trosrozen worden over het algemeen wat langer gelaten dan grootbloemige rozen. Laat niet meer dan vier tot vijf takken staan. Het beste resultaat krijgt u als u die kort boven een naar buiten wijzende knop (een zogenaamd oog) snoeit. Dan groeit daar een naar buiten wijzende nieuwe scheut uit, zodat de roos een open vorm houdt waar de wind goed doorheen kan blazen. Dat is het beste voor een gezonde groei van trosrozen.

Miniatuurrozen snoeien

Doe dit net als bij ‘gewone’ struikrozen, maar snoei bij deze dwergvormen op vijf á zeven centimeterhoogte. Dan zullen deze rozen weer sterk uitlopen en rijk bloeien.

Heesterrozen snoeien

In de groep heesterrozen zijn alle echte rozensoorten en de rozen die daar nog heel dichtbij staan, de zogenaamde historische en botanische rozen, ondergebracht. Dat zijn dus rozen die nog veel kenmerken van de wilde rozen hebben behouden.
Over het algemeen bloeien deze rozen rijk, maar zijn de bloemen kleiner dan bij de struikrozen. Zelfs kleiner dan bij de trosrozen onder de struikrozen. Ze worden ook iets anders gesnoeid dan de veel sterker veredelde struikrozen.

Stamrozen snoeien

Stamrozen zijn struikrozen of sterk rankende rozen op een verlengde onderstam. De opbouw van zo’n roos is als volgt: een worteldeel van een sterke wilde roos zoals die ook bij struikrozen wordt toegepast, daarop is een stamdeel geënt en daarop een veredelde roos. Zo’n roos heeft dus twee verdikte ent- of oculatiepunten: één boven de wortels onder de grond en één vlak onder of bij de aanhechting van de takken.
Zowel uit de wortels als uit de stam kunnen wilde scheuten uitlopen. Haal die weg als u ze ziet. Voor het overige is de snoei van stamrozen met opgaande takken net als bij struikrozen (dus kort afsnoeien). Bij treurrozen kunt u de takken naar behoefte inkorten, bijvoorbeeld tot twintig á dertig centimeter boven de grond om de mooie vorm te behouden.

Klimrozen snoeien

De meeste klimrozen zijn doorbloeiend. Snoei ze na de bloei in het najaar. Klimrozen zijn wat stijver dan de wilder groeiende ramblers en ze vormen over het algemeen minder takken. Snoei niet te sterk, haal eerst dood hout en beschadigde takken weg.
Aan horizontaal geleide takken ontstaan meer bloeiknoppen, dus laat ze zoveel mogelijk uitwaaieren. Snoei uitgebloeide scheuten van de rozen tot tweederde terug. Neem eventueel oude takken weg die minder bloei geven. Ramblers hebben soepele takken. Bind ook die waaiervormig aan en snoei enkele oudere bij de basis weg. zijscheuten tot tweederde inkorten. U kunt ramblers die in bomen en struiken groeien, gewoon hun gang laten gaan.

Snoeien Hortensia

Hortensia’s bloeien in de zomer maar de snoei is afhankelijk van het type hortensia dat u heeft. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op tweejarig hout, als u die in het voorjaar zou snoeien, knipt u alle bloemknoppen eruit.
Bij deze heesters knipt u in het voorjaar enkele oude takken weg en laat u de jonge takken staan. Ook de oude bloemschermen kunt u dan weghalen. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ worden wel in het voorjaar (maart) kort gesnoeid (tot op 25 cm) die bloeien namelijk op eenjarig hout.

Het snoeien van een vlinderstruik (Buddleja davidii)